Background

Usein kysyttyjä kysymyksiä Muuntuvasta ja Muuntuvan sähköautoista

Talviautoilu

Kestääkö sähköauto pakkasta?

Kyllä, akusto voidaan suojata siten, että auto käynnistyy jopa -40 asteen pakkasessa.

Lyhentääkö lämmittimen käyttö talvella ajomatkaa?

Lyhenee, jos autoa lämmitetään akuista otettavalla sähköteholla. Moderni sähköauto lämmittää akut latauksen aikana ja niistä saa kaiken varauksen irti aivan kuin kesällä.

Kuinka paljon toimintasäde lyhenee lämmityksen vuoksi?

Riippuu lämmityslaitteen tehosta. 2kW lämmitystehoa syö tunnissa ajomatkaa vain 10km. 6kW:n tehoisen lämmittimen (=perus sähkökiuas) päälläpito syö tunnissa ajomatkaa n. 30km mistä tahansa akusta, liikuttiin autolla tai ei. Tunti tuolla teholla ja auton sisällä tarkenee ilman vaatteita. Modernit järjestelmät esilämmittävät auton lataussähköstä ja rajoittavat lämmitystehoa ylläpitämään lämpöä. Ylläpitoteho voi olla luokkaa 1-2kW pakkaskeleillä.

Ympäristö

Ovatko sähköautot ympäristöystävällisempiä, kuin biokaasulla, bensalla ja dieselillä toimivat autot?

Ovat. Sähköautojen paikallispäästöt ovat nolla, jos mukaan ei lasketa renkaiden ja tien kulumisesta tulevia pienhiukkaspäästöjä. Näitä syntyy yhtälailla polttomoottoriautojen tai muiden kumipyöräkulkineiden toimesta. Sähkön tuotosta voi aiheutua päästöjä, mutta niin aiheutuu muidenkin energiamuotojen jalostuksesta/siirrosta.

Mitä saasteita sähköautosta syntyy?

Ks. ylläoleva. Auton kori ja muut osat voidaan kierrättää yhtä lailla kuin polttomoottoriautojenkin vastaavat osat. Akut on helpompi erotella autosta kuin öljy polttomoottorista tai muusta rungosta.

Asettaako ympäristö jotain rajoitteita sähköautolle?

Ei, päinvastoin. Ympäristö alkaa edellyttämään sähköauton käyttöä. Joissain suurissa kaupungeissa polttomoottoriautoilla ajo on kielletty tietyillä alueilla, kun taas sähköautolla saa ajaa näillä alueilla vapaasti.

Tekniikka ja huollot

Miten sähköautoa huolletaan?

Aivan kuin polttomoottoriautoakin, paitsi moottoria, vaihdelaatikkoa ja niihin liittyviä osia ei tarvitse vaihtaa. Muut korin ja alustan osat ovat samoja kuin polttomoottorivastineessa ja vaihtotyön voi tehdä mikä tahansa korjaamo. Sähköosien vikaantuessa komponenttien vaihto ja korjaus kannattaa jättää ammattilaisille, esimerkiksi Muuntuvalle.

Mitä huoltoja jää pois kun auto muutetaan sähköautoksi?

Kaikki polttomoottoriin jäävät työt, kuten esimerkiksi öljyn, tulppien ja hihnojen/ketjujen vaihto. Pakoputkea ei ole, joten esim. lambda-anturit ja katalysaattorit eivät enää vaivaa. Mahdollinen vaihdelaatikon poisjättö keventää vielä siltä osin huoltotarvetta.

Osaavatko tavalliset huoltamot huoltaa sähköautot?

Osaavat. Polttomoottorin ja pakoputkiston viat työllistävät heitä vain vähemmän. Kaikki muut korityöt, mukaanlukien hitsaukset, ovat tehtävissä kuten ennenkin.

Onko sähköauto yhtä turvallinen kuin polttomoottoriauto?

On. Autoissa on muista kodin sähkölaitteista tuttu vikavirtasuojaus, eli jos korkeajännite jostain syystä (esim. kolaritilanne) johtuu auton runkoon, katkaisee auton turvajärjestelmä tämän yhteyden estäen mahdollisen sähköiskun ja auton käytön. Vaaratilanteita ei kerkeä syntyä.

Onko sähköauton huoltaminen kalliimpaa kuin bensiiniauton?

Ei. Kaikki auton perusosat ovat samoja. Sähkökomponentit voivat olla arvokkaita, mutta ne eivät ole vikaherkkiä. Kalliita sähköjärjestelmiä vaikeasti löydettävine vikoineen löytyy jo monista 2000-luvun jälkeisistä polttomoottoriautoista. Muunnosauton mahdolliset sähköjärjestelmän viat ovat helposti paikannettavissa.

Montako hevosvoimaa sähköautossa on tai voi olla? Mitkä ovat tehot suhteessa tavalliseen perheautoon?

Sähköautossa voi olla tehoa (hevosvoimia, kilowatteja) yhtä paljon kuin alkuperäisessä polttomoottoriautossa. Laki rajoittaa tehon nostamista. Vähemmän saa olla. Sähkömoottorin reilun ja alakierroksilla voimakkaimman väännön ansiosta samat tehot omaava sähköauto tuntuu yleensä huomattavasti ripeämmältä ja pirtämmältä kuin alkuperäinen polttomoottoriauto, erityisesti liikkeellelähdössä ja kiihdytyksissä. Suuri huipputeho tarkoittaa myös yleensä suurempaa huippunopeutta.

Miten sähköauto katsastetaan?

Aivan kuten perus polttomoottoriautokin. Päästömittauksesta ei vain tarvitse maksaa.

Millaiset vaihteet sähköautossa on?

Jos alkuperäisen vaihdelaatikon säilyttää niin vaihteisto toimii kuten ennenkin. Autolla voi ajaa vaikka yhdellä vaihteella koko ajan eikä sitä tarvitse vaihtaa edes pysähdyttäessä. Kytkintäkään ei tarvitse painaa kuin ainoastaan vaihdetta vaihtaessa. Modernimpi versio on kuitenkin yksi kiinteä vaihde eteen ja taakse, jolloin toiminta on kuin automaattivaihteisella autolla ajaessa.

Sähköauton lataaminen

Missä latauspisteitä on? Miten löydän sähköauton latauspisteen, jos olen tien päällä?

Sähköauton peruskäyttäjä lataa autonsa lähes aina kotona perus pistorasiasta tai latauspisteestä. Tien päällä tällaiset erilliset latauspisteet ovat hitaita matkantekoa ajatellen, jolloin kannattaa etsiä pikalatauspisteitä tai nopeita (22-40kW) julkisia latauspisteitä. Huomiotavaa on, että auton on tuettava pikalatausta pystyäkseen hyödyntämään pikalatauspisteitä. Nopea lataus on myös oltava tuettuna autossa. Nopeasta pisteestä voi ladata myös hitaammin, kun taas pikalatauspisteestä ei voi ladata ollenkaan jos auto ei tue sitä.

Julkisia latauspisteitä rakennetaan koko ajan lisää kiihtyvää tahtia. On olemassa useita eri palveluita, jotka yrittävät listata näitä pisteitä kartalle.

Voiko auton ladata tavallisesta pistorasiasta?

Voi.

Miten pitkään lataus kestää?

Auton akku ja latauslaitteen teho määrää nopeimman latausajan. Jos pistorasiasta saa 16A virtaa, niin latausteho on karkeasti 3kW. Tällöin akkuun menee 3kWh sähköenergiaa joka tunti. Siitä myös yksikkö, kilowattitunti. Jos auton akusto on kooltaan 30kWh, niin täysin tyhjästä täyteen kestää teoriassa 10 tuntia. Jos latausteho on 6kW ja akku 30kWh, niin latausaika tyhjästä täyteen puolittuu. Latauslaitteita voi asentaa autoon teoriassa loputtomiin rinnakkain tehon nostamiseksi, mutta käytännössä sulakekoko talossa rajoittaa tehon järkeviin lukemiin. 10kW lataustehoa on paljon kotiin.

Voiko latauksen jättää kesken?

Voi. Akuilla ei ole ns. muisti-ilmiötä ja niitä voi ladata aivan niin paljon tai vähän kerrallaan kuin haluaa.

Näkeekö autosta kuinka pitkän matkaa latauksella voi vielä kulkea?

Yleensä näkee. Tämä riippuu autoon asennetuista järjestelmistä. Lukema on aina arvio ja riippuu voimakkaasti oikeanpuoleisen polkimen käytöstä.

Kuinka pitkään akut kestävät?

Akkujen elinikä mitataan yleensä täysillä lataus/purkukerroilla. Nämä lukemat vaihtelevat voimakkaasti akkutyypistä riippuen. Yksi purku/lataus tarkoittaa aina 100% käyttöä. Yleensä akku kuitenkin ladataan hyvissä ajoin ennen sen tyhjenemistä, jolloin lataus/purkukertoja saadaan irti huomattavasti enemmän. 100% käytön lukemat vaihtelevat tyypistä riippuen 250 kerrasta 1500 kertaan. 80% käyttöasteella akku voi kestää kaksinkertaisen määrän lataus/purkukertoja. Moni valmistaja piilottaa akkujensa kapasiteettia tästä syystä, eli käyttäjälle näytetään aina vain 80% tai jokin muu määrä todellisesta kapasiteetista.

Muuntuva

Mitä Muuntuva tekee autolle muunnoksen yhteydessä?

Poistaa polttomoottorin, mahdollisesti vaihdelaatikon ja asentaa tilalle sähköisen voimalinjan. Auton alkuperäiseen sähköjärjestelmään tarvitsee harvoin tehdä muutoksia, joten alkuperäinen olemus säilyy hyvin pitkälle. Kaapeloinnit piilotetaan mahdollisimman hyvin mutta helppo huollettavuus mielessä. Akku asennetaan tapaus- ja vaatimuskohtaisesti ja tämä voi vaatia lisärakenteiden rakentamista pohjaan tai sisälle.

Mitä muuta tulee Muunnoksen yhteydessä, kuin sähköistys?

Pesu, vahaus ja koneellinen kiillotus/hionta (ns. myllytys) ovat myös helposti toteutettavissa ja parantavat ulkonäköä. Puhdas konetila on huomattavasti paremman näköinen kuin vanha, musta ja öljyinen konetila.

Missä pääsen kokeilemaan Muuntuvan sähköautoa?

Pian liikenteessä joka puolella Suomea. Seuraa meitä Facebookissa ja liity uutiskirjeen tilaajaksi.

Mitä muuta Muuntuva voi muuntaa sähköllä toimivaksi?

Työkoneita, veneitä, pienkoneita, mopoja, mönkijöitä, mikroautoja, moottorikelkkoja. Polttomoottorin voi lähes aina korvata sähkömoottorilla. Kysy meiltä tarjousta!

Muita kysymyksiä

Miten sähköautoa verotetaan?

Toistaiseksi vähemmin kuin polttomoottorivastinettaan. Vaikka verolajeja on enemmän (käyttövoimavero), niin kokonaismäärä jää pienemmäksi kuin alkuperäisten verojen määrä.

Saako sähköauton ostamiseen tai -muunnokseen tukia?

Tällä hetkellä ei saa. Hankintatukea on ilmeisesti tulossa, toivottavasti tämä koskee myös muunnoksia.